HOBO
You are here: Home » Вести » Српска тактика ударила у Берлински зид
Српска тактика ударила у Берлински зид

Српска тактика ударила у Берлински зид

Београд – И Европска унија и очување Косова – коју је промовисала Цветковићева, а наследила Дачићева влада, закуцала се у берлински зид. Државни врх ће у наредним данима покушати да пронађе формулу да Србија настави и одбрану територијалног интегритета и европске интеграције.

Практично, потребно је да се бар ублажи и амортизује захтев Ангеле Меркел да Београд и Приштина потпишу обавезујући споразум о добросуседским односима.

Осталих шест услова које нам је испоставила Немачка: извршење Акционог плана, расветљавање напада на немачку амбасаду, превазилажење прошлости у региону, испуњење свих договора са Приштином, укидање паралелних институција на северу, и сарадња са Еулексом и Кфором – Србија је мање-више спремна да испуни.

Српски званичници, према нашим сазнањима, ускоро ће обелоданити које су све уступке спремни да учине према Косову, али и где се налази црвена линија која неће бити прегажена. Циљ државе остаје и чланство у ЕУ и одбрана територијалног интегритета.

Први потпредседник владе и министар одбране Алексанар Вучић изјавио је да је шест од седам услова које је изнео представник највеће немачке партије ЦДУ Андреас Шокенхоф одраније познато:

„Седми услов – потписивање уговора о добросуседским односима са Косовом – до сада није био познат. Сада не би било логично да се влада изјашњава о ставу једне партије. Свакако, не треба затварати очи и тврдити да они који су их изнели нису важни. Држимо се онога што смо добили прошлог децембра од ЕУ. Покушао сам и у Берлину да утичем на неке ствари, али очигледно нисам успео што сматрам својим неуспехом.“

Потпредседник Владе задужена за европске интеграције Сузана Грубјешић рекла је да не треба фаталистички тумачити изјаве посланика немачког Бундестага. Она ипак тврди да ово у начелу није ништа ново:

„Захтеви Немачке су познати већ неколико година, сада су само први пут поређани на папир. Али јавност до сада није била на прави начин обавештавана о томе. Свим тачкама треба приступити темељно и озбиљно и не треба журити са бомбастичним изјавама и закључцима“, рекла нам је Грубјешићева.

Расим Љајић, потпредседник Владе, рекао нам је да сама “нормализација односа” не значи признање Косова, али да међу немачким захтевима има и нереалних:

„Услов који је изнео немачки парламентарац не треба ‘гурати под тепих’, али је чињеница да је то његов став. Мислим да је то ‘пробни балон’ и да Србија мора да се постави рационално и да саопшти “црвене линије” испод којих нећемо ићи. Свесни смо да морамо учинити болне компромисе како бисмо добили датум за преговоре са ЕУ.“

Директор Центра за модерну политику Владимир Тодорић у промени власти у Београду види разлоге за заоштравање немачких услова који се сада недипломатски испоручују.

Од политичког аналитичара Слободана Антонића чули смо да је после “немачког ултиматума” политика – и ЕУ и Косово – у озбиљној кризи, ако не и готова.

Дежер: Није услов него мишљење

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер сматра да је изјава немачког парламентарца Андреаса Шокенхофа о седам услова за Србију “само једно мишљење”, али да коначну одлуку о приступним преговорима Србије са ЕУ доносе шефови држава и влада ЕУ.

Он каже да би Београд и Приштина требало крајем месеца да наставе дијалог и да се сами договоре какав споразум желе да постигну.

Богдановић: Знали смо за шест услова

Бивши министар за Косово и Метохију Горан Богдановић каже за “Новости” да су они били упознати са шест немачких услова, али да за седми – потписивање споразума са Приштином – први пут чује:

„Тражили су нам и укидање институција и реализацију свих споразума техничког дијалога, али потписивање споразума о добросуседским односима нису никада. Остварење тог услова би заиста било кршење Устава. Ми смо филигранском дипломатијом успевали да останемо на путу ка ЕУ уз поштовање Устава и нова власт је пред великим изазовом да амортизује ове притиске.“

Српска тактика ударила у Берлински зид

Comments are closed.