HOBO
You are here: Home » Вести » Годишњица пробоја Солунског фронта
Годишњица пробоја Солунског фронта

Годишњица пробоја Солунског фронта

Поводом 94 године од пробоја Солунског фронта, на гробљу Зејтинлик у Солуну служено опело и одржана комеморација српским војницима из Првог светског рата, као и погинулим савезницима.

На гробљу Зејтинлик у Солуну, поводом 94 године од пробоја Солунског фронта, служено опело и одржана комеморација српским војницима, који нису преживели прелазак преко Албаније у Првом светском рату. Опело је служено и за погинуле савезнике – Русе, Французе, Британце и Италијане.

Француске лађе одвезле су на Крф око 150.000 српских војника. Осам хиљада оних који су погинули две године касније током пробоја Солунског фронта, сахрањено је на Зејтинллику. Представници државе и Војске, и гимназијалци из Србије, одали су почаст солунским херојима.

Генерал Милосав Симовић каже да веома снажан осећај патриотизма, пожртвовања и поноса на српску војску постоји код сваког официра који дође овде. „Ја, као и многи други Срби имам разлог за то, јер мој прадеда је био овде и поносан сам што сам присутан данас“, истиче Симовић.

У име министра одбране, спомен медаља додељена је 85-годишњем Ђорђу Михајловићу, који већ 60 година брине о српском гробљу.

„Рођен сам овде на гробљу, и овде ћу да оставим кости. Тако ми радимо, радимо до краја. Нема овде пензије. Ми радимо од срца овде“, каже чувар српског гробља Ђорђе Михајловић.

Деведесет и четири године касније, потомци савезника поклањају се сенима хероја.

„Долазим овде последњих 20 година и то ми много значи. Невероватан је осећај бити овде, где је сахрањено толико људи који су због нас погинули“, напомиње Елизабет Веб, која је потомак британског војника.

После опела и комеморације српским жртвама, представници државе восјке и грађани положили су венце на споменике четири државе савезнице у Првом светском рату.

Comments are closed.