HOBO
You are here: Home » Вести » Дан када је стао Велики рат
Дан када је стао Велики рат

Дан када је стао Велики рат

Дан примирја у Првом светском рату, који се обележава у читавом свету, данас ће у Србији бити први пут обележен као државни празник.
Празник се обележава одавањем почасти и полагањем венаца на спомен обележја у знак сећања на све невино страдале жртве од 1914. до 1918. године.

С обзиром на то да 11. новембар пада у недељу, понедељак, 12. новембар ће бити нерадни дан.

Дан примирја најављен је јуче са Калемегдана, са Савске терасе Београдске тврђаве, одакле су припадници почасне јединице Гарде Војске Србије испалили почасних десет плотуна из шест артиљеријских оруђа.

Поводом Дана примирја, председник Србије Томислав Николић присуствоваће данас комеморативној свечаности на острву Видо и посетити Српску кућу на Крфу, посвећену боравку српских трупа на том грчком острву током Првог светског рата.

Николић ће прво на острву Видо присуствовати комеморативној церемонији у Меморијалном центру и положити венац у „плаву гробницу“, односно у Јонско море, у које су спуштани посмртни остаци српског војника.

Николић је јуче на војничком гробљу Зејтинлик у Солуну одао почаст српским војницима поводом Дана примирја у Првом светском рату.

Након интонирања српске и грчке химне и минута ћутања Николић је на гробљу, где је сахрањено преко 20.000 савезничких војника, укључујући 8500 Срба, положио венац на којем је писало: „Славом овенчан прецима“ и запалио свеће.

Поводом празника премијер Ивица Дачић данас ће предводити делегацију Владе Србије и положити венце на Спомен-коструницу бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу.

Амбасадори земаља Комонвелта, САД, Русије, Француске, Немачке и других земаља у Србији, такође, ће обележити овај празник у Београду пригодним говорима и полагањем венаца на гробове бораца палих у Првом светском рату.

Ове године свечаност поводом овог дана за све земље Комонвелта – Канаду, Аустралију, Британију, Индију и друге, организоваће амбасада Канаде, а комеморација ће се одржати на Гробљу палих бораца Комонвелта.

Венце ће положити амбасаде Аустралије, Велике Британије, Кипра, Индије, Нигерије, Пољске, Француске, САД као и Почасног конзулата Шри Ланке, саопштила је амбасада Канаде.

Градоначелник Београда Драган Ђилас положиће венац на спомен обележју Српске ратнику испред Градске библиотеке у Лазаревцу, а начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић ће, у својству изасланика председника Србије, положити венац на Гроб незнаном јунаку на Авали.

Изасланик Владе Србије, државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Драги Видојевић, предводиће церемонију полагања венаца и одавања почасти крај Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату (комплекс Новог гробља).

Централна државна церемонија код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату представља чин одавања почасти свим припадницима оружаних снага и цивилима невино пострадалим током Првог светског рата.

Она се сврстава у ред најзначајнијих церемонија које ће тога дана у исто време, у свим главним градовима држава-победница у Првом светском рату, бити одржане у част годишњице великог историјског догађаја.

Присуство највиших дипломатских и војно-дипломатских представника држава-савезница и држава-противница Србије у Првом светском рату симболично указује на потребу очувања достојанственог сећања, али и афирмације помирења и сарадње као основа за даље унапређење билатералних односа Србије и држава-учесница у том оружаном сукобу .

Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић, у 11 сати предводиће церемонију полагања венаца и одавања почасти у оквиру комплекса Српске војног гробља у Битољу у Македонији.

Тој церемонији присуствоваће и 50 најбољих кадета Војне академије и студената Криминалистичко-полицијске академије који ће се, од 10. до 12. новембра 2012. године, налазити на наградном студијском путовању током кога ће обићи најзначајније српске војне меморијале и места страдања у Македонији.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у читавом свету државним манифестацијама које се одржавају 11. новембра у 11.00 часова у знак сећања на 11. новембар 1918. године у 11.00 часова када је на снагу ступило примирје у Првом светском рату.

Законом о државним и другим празницима у Републици Србији уврштен је и 11. новембар као Дан примирја у Првом светском рату, који, како је саопштено из кабинета председника Републике, треба обележавати на видљив и упечатљив начин, а једна од могућности је ношење амблема са цветом Наталијина Рамонда.

Наталијина Рамонда је биљка која расте у Србији, углавном на истоку, али и на планини Ниџе у Македонији, чији је највиши врх Кајмакчалан. Њена симболика је вишеструка, како због станишта, тако и због имена – цвет назван по краљици Наталији Обреновић.

Цвет Наталијина Рамонда је познат и као цвет феникс који се, и када се потпуно осуши, ако се залије, може оживети, што указује на васкрс српске државе из пепела после Првог светског рата, каже се у саопштењу кабинета председника Србије.

Comments are closed.