HOBO
You are here: Home » Вести » Дачић: Злочинци нам не дају у ЕУ
Дачић: Злочинци нам не дају у ЕУ

Дачић: Злочинци нам не дају у ЕУ

Дачић: Злочинци нам не дају у ЕУ

Председник Владе Србије Ивица Дачић данас је у Драгинца, где је на данашњи дан 1941. године стрељано око три хиљаде житеља Мачве и Поцерја, присуствовао комеморацији.
Он је поручио да је Србија својом борбом против фашизма и жртвама заслужила да данас буде ЕУ и подсетио да су управо они који су починили злочине над Србима после Другог светског рата почели да граде нову Европу, и да у њу данас не пуштају Србију.

Дачић је истакао да се Срби морају поносити својом борбом против фашизма и слободарском историјом, те да не смеју да допусте да се заборави чињеница да је у Првом светском рату Србија изгубила половину мушке популације и да је огромне жртве претрпела иу Другом светском рату.

„Данас после геноцида који смо преживали у два светска рата због тога што смо били на правој страни међународне заједнице, Србија није заслужила да се има неправедан однос према њој и њеним националним интересима, јер Србија је увек била на страни која се борила против фашизма“ , поручио је Дачић.

Према Дачићевим речима, српске жртве су заборављене и историја је искривљена тако да су поражене нације постале важније на Балкану него што је Србија и српски народ.

„Они који су овде изгубили животе били су невине жртве, они су уткали своје животе у нову Европу у ЕУ, где нам сада условљавају да бисмо у њу ушли да морамо да дозволимо да се заврши оно што је започето у Првом и Другом светском рату, а то је да се Србија што више смањи „, упозорио је Дачић.

Према његовим речима, Србија је у борби за људске и европске вредности дала много више него неке друге државе које су веома лако постале чланице ЕУ и „које дан данас говоре да Србији тамо није место, које нам сваког дана прете и говоре да Србија треба да призна независност Косова и да поново треба да нам уведу визе „.

„Србија ништа не тражи и ништа не треба да јој дајете. Србија је заслужила да буде део Европе, јер је Европу стварала и овде, зато нашим незаборава и непристајањем да ово препустимо тмини историје сведочимо о нашој жељи да се боримо за идеале слободе, равноправности и поштовања „, казао је Дачић.

Да су Драгиначке жртве припадници неког другог народа, о томе би се, према Дачићевим речима, причале приче и легенде, и зато Србија мора да инсистира да њени умрли не буду заборављени.

„Морамо да опростимо онима који су злочин починили, али не можемо да заборавимо нити да пристанемо да су њихове жртве вредније од наших“, истакао је Дачић, истакавши да треба учинити све да се спрече нови ратови, али и да се прекраја историја.

„Важно је да се зна ко је на чијој страни био. Ми смо били на страни истине и правде и очекујемо да они на чијој смо страни били и данас буду на страни истине и правде када је Србија у питању“, поручио је Дачић.

На комеморативном скупу се грађанима обратио и градоачелник Лознице Видоје Петровић, који је поручио да су страдалници из Драгинца, међу којима је било и мноо деце, опомена да се не сме пристати на заборав зла, и да жртве захтевају памћење и опомену.

Србе су, како је подсетио, у историји делиле идеолошке разлике, али их је спајала идеја антифашизма, слободе и вере у напредак, тако да и данас поштовање прошлости треба да буде темељ изградње боље будућности за све грађане.

„Немати прошлост је остати без будућности. Али, ако тамо останемо, ако се тамо заглиби, будућност због које смо се у њу вратили постаће недостижна. Проћи ће пре него што схватимо да је све – садашњост, да је неразумевање нога што је било јуче јемство да ћемо још мање разумети оно што нас чека „, цитирао је Петровић речи књижевиника Борислава Пекића.

Стрељање цивила у Драгинца прво је масовно стрељање током Другог светског рата, а немачке окупационе снаге су се на тај злочин одлучиле у знак одмазде за погибију и рањавање војника Вермахта, који су страдали приликом офанзиве против устаника у западној Србији.

У Драгинца је на више локација, у складу са заповешћу Адолфа Хитлера да се на окуираним подручјима за једног убијеног немачког војника стреља сто а за рањеног 50 цивила, убијено 2950 људи, а најмлађа жртва била је стара свега три дана.

За стрељањем у Драгинца, уследила су масовна погубљења цивила у Крагујевцу, Краљеву и многим другим стратиштима у Србији.

(ТањугФото: Зоран жестица, Тањуг)

Comments are closed.