HOBO
You are here: Home » Вести из Браничева » Житељи Браничева увозили стакло из Сирије у средњем веку
Житељи Браничева увозили стакло из Сирије у средњем веку

Житељи Браничева увозили стакло из Сирије у средњем веку

ПОЖАРЕВАЦ – Археолози Народног музеја у Пожаревцу су на локалитету Мали Град – Тодића црква у Старом Костолцу истражујући средњовековни град Браничево ове сезоне пронашли драгоцен сет од пет луксузних стаклених посуда.
То представља велико откриће јер у средњовековном периоду стаклене посуде нису биле обична потрошна роба већ изузетан луксуз који је тешко стизао до градова у унутрашњости Балкана. До сада су на територији Србије пронађени само фрагменти стакла.

- Од 2008. године радови се одвијају на дефинисању објекта из 12. века, из периода Јована ИИ и Манојла И Комнина, који је страдао у снажном пожару. То је најперспективнија фаза у развоју Браничева обележена значајним грађевинским активностима у утврђењу и подграђу града. Осим моћне архитектуре на значај овог откривеног објекта указује и изузетно бројан и луксузан инвентар који је откривен на поду. Поред бројних посуда локалне продукције, издвајају се и импозантне керамичке посуде, од којих су поједине без аналогија на територији Србије али и шире. Технолошке карактеристике, као и орнаменталне технике и стилски елементи указују на источне радионице, међу којима су и сиријске. Ове године, осим керамичких посуда, пронађен је драгоцен сет од пет или шест луксузних стаклених посуда, као и неколико наруквице од стаклене пасте и све то чувано је у дрвеној шкрињи. Услед рушења предмети су разбијени и сада се ради на њиховој реконструкцији. Све стаклене посуде израђене су у истом технолошком и стилском маниру и продукт су сиријских радионица са дугом традицијом израде стакла која датира још од хеленизма – наглашава археолог Драгана Спасић Ђурић.

Пронађене посуде су префињене лепоте од такозваног емајлираног стакла тамнољубичасте и тамноцрвене боје са мноштво комбинованим мотивима тирланди сликаних белом и окер бојом. Са територије Србије до сада су из овог периода познати су само фрагменти тако да откриће овог сета има велики значај јер у средњовековном периоду стаклене посуде нису биле обична потрошна роба већ изузетан луксуз који је тешко стизао до градова у унутрашњости Балкана.
Ова пета по реду археолошка кампања имала је за циљ тачно лоцирање средњовековног града и епископије Браничево као материјалног и духовног језгра тадашње Браничевске области.

Овогодишње откриће баца ново светло на економски значај Браничева и овај град се указује као један од најзначајнијих потенцијала Србије. Зато не изненађује што ће, по речима директора Народног музеја у Пожаревцу Милорада Ђорђевића, истраживања бити настављена и идуће године. За овогодишња истраживања новац је обезбеђен од Министарства културе, из буџета града Пожаревца, али и сопствених прихода Народног музеја.

Comments are closed.