HOBO
You are here: Home » Вести из Браничева » Село моје лепше од Париза
Село моје лепше од Париза

Село моје лепше од Париза

Село моје, лепше од Париза, лепо из далека, још лепше из близа, орио се селом Божевац, минулог викенда глас Радета Јоровића, на другом еколошком фестивалу села Србије 2003. Око 200 учесника из Божевца, села домаћина, Милошевца и Владимировца из Баната, обучених у народњу ношњу дефиловало је кроз ово насеље, које је прошле године проглашено за еколошки најуређеније село у Србији. Ове године та част је припала је Банатском Карловцу, селу са 2200 домаћинстава и 6300 становника.

Банатски Карловац се поноси сеоскимпарком на 2 хектара, са пуно зеленила и излетиштем Девојачки бунар, које са правом назива банатским Златибором.

Божевац са новоизграђеним тротоарима, окреченом фасадом сеоске цркве, засађеним стаблима у центру села и девојкама обученим у народњу ношњу, спремно је дочекало многобројне госте. Милена Станојевић, Валентина Ђурић и Данијела Мирковић слућиле су госте хлебом, сољу и медом, док су Ратко Радојковић и Слободан Рајић у црквеној порти припремали посебан специјалитет, срнећи гулаш. У дому културе уз официјелни програм представници 11 села добили су дипломе за најуређенија насеља у Србији.

Село моје.....

Наступиле су фолклорне групе из Милошевца, Владимировца иБожевца, док је примаријус Петар Радовановиж најавио и избор за најлепше сеоске девојке Србије. Румене у лицу, прелепе сељанчице су се загледале међу собом док су на позорници Дома Културе дефиловали бројни учесници. Ојкачка група Прело из Владимироваца на бину је извела црно јагње које су на цуцлу хранили дечаци у личким народним ношњама, а затим запевала: Онај браћо није ваљо, треба да одмори, а ови што су дошли, они су најгори. Онај браћо није ваљо, отишо је к врагу, а ови ће и рођеног ћаћи дати Хагу. То што се политика умешала у еколошку манифестацију, ником, како смо приметили, није засметало. Весеље уз иће, пиће и локални оркестар потрајало је до касно у поноћ.

Признања
Признања су уручена и представницима још десет српских села. За најуређеније гробље диплому је добило село Враново, за најуређенији Дом Културе Милошевац, за најуређеније улице Азања, за најуређенију канализацију село Велики Поповић, за савремену депонију смећа Осипаоница, за најбољи дочек првог ФЕСЕЛ-а Селенча, за пошумљавање 10500 садница Змајево, за најбољи зелени појас Владимировци, за производњу еколошке хране Лукаре, а за еколошку производњу поврћа Сараорци.

Comments are closed.