HOBO
You are here: Home » Вести » ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „НАША ДЕЦА“
ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „НАША ДЕЦА“

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „НАША ДЕЦА“

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „НАША ДЕЦА“

Неколико дана пре 40. Фестивала драмских аматера села Србије, у сали божевачког Дома културе, премијерно је изведена представа „Наша деца“ , Бранислава Нушића , у режији Миодрага – Маге Милановића, а у извођењу драмског студија „Бранко Радичевић“ из Божевца. У публици, поред љубитеља позоришне уметности, нашли су се бројни гости, председник Месне заједнице Божевац, Горан Дачић, као и помоћник председника Општине Мало Црниће , Топлица Ђорђевић.

Овај драмски студио већ има значајна позоришна остварења: „Ђидо“, „Камен за под главу“, „ Милутин“, „Женидба “, па је оправдана нада да ће исти успех постићи и представа „Наша деца“.

Овације и бурни аплаузи публике, доказ су да су глумци успешно репродуковали причу Бранислава Нушића у којој деца опонашајући старије саопштавају двоструку истину. Једну, према којој деца јасно уочавају све што се догађа око њих и да могу наслутити, проникнути у суштину готово свих збивања, чији су сведоци , а другу да је понашање старијих често оптерећено непотребним свађама, неспоразумима и противречним поступцима, који могу изгледати смешно.

Велики ентузијазам да се прикажу у што бољем светлу, уједначена глума деце и старијих глумаца, сигурност у изговарању сваке речи и учињеном покрету, равномерни ритам, пажљиво одабрани костими, прикладна сценографија, као и увек препознатљива и оригинална режија Миодрага Маге Милановића – све на једном месту и у једном позоришном тренутку, у коме се свакодневне бриге заборављају и који приказује реалност овакву каква јесте, а опет некако другачију.

Врло убедљиво, улоге „наше деце“ одиграла су деца узраста од 7 до 15 година: Катарина Лазић, Филип Лазић, Бранкица Станковић, Петар Крстић, Милица Перић, Марко Живадиновић, Тијана Стојадиновић, Теодора Јанковић, Јован Дукић, Лазар Радојковић, раме уз раме са прекаљеним глумцима: Ивић Славољубом , Милић Слободанком, Берјановић , Славољубом Милић Вукадином и Живановић Зораном. За музику и светло побринуо се Драгомировић Стефан.

„….Желели смо да обновимо наш глумачки ансамбл. Желели смо младост на делу и зато смо одабрали представу „Наша деца“, јер у њој глумачке вештине могу да покажу и деца и одрасли. У сваком случају рад на овој представи је био тежи, јер се деца – глумци први пут налазе на позорници, али с друге стране задовољство што смо успели у својој намери је веће. У деци – нашим наследницима видимо оно што је и Нушић видео: Невиност, доброту, благост, радозналост , несташлуке , али и велику одлучност и зрелост у покушају да се разуме живот одраслих. Драго нам је што ћемо и ове јубиларне године наступати на ФЕДРАС-у , са истим ентузијазмом као што је то било далеке 1973. године када смо се Фестивалском жирију и публици представили представом „Подземне воде“ Милисава Миленковића, у режији Миодрага Маге Милановића…“ рекла је Слободанка Милић, која се нашла као и Маја Лазић у улози помоћника редитеља.

Comments are closed.