HOBO
You are here: Home » Вести из Браничева

Category Archives: Вести из Браничева

Feed Subscription

ПОЖАРЕВАЦ: Пљачка мењачнице, рањен власник мењачнице и један од нападача (ВИДЕО) (ФОТО)

POŽAREVAC- Pljačka menjačnice-1

ПОЖАРЕВАЦ: Пљачка мењачнице, рањен власник мењачнице и један од нападача (ВИДЕО) (ФОТО) У Светосавској улици у Пожаревцу, данас око 12 часова, дошло је покушаја пљачке мењачнице, потврђено је у Полицијској управи Пожаревац. Како незванично сазнајемо, приликом покушаја пљачке мењачнице у овој улици, повређене су две особе, власник мењачнице и један од нападача. Према речима очевидаца у Светосавској, из мењачнице је ... Read More »

Евакуисано 19 људи из мећаве код Пожаревца

Евакуисано 19 људи из мећаве код Пожаревца

Ватрогасно-спасилачка јединица из Пожаревца евакуисала 19 особа, међу којима је било и деце, које су биле заробљене у завејаним аутомобилима на путу Пожаревац-Кличевац. Јака кошава и снег заробили су десетак возила на путу Пожеревац – Кличевац код површинског копа Дрмно. Спасилачке екипе су евакуисале из возила, која су заробили сметови, 19 особа, од којих и двоје деце. Да бисте видели овај ... Read More »

Пожар код Пожаревца

Пожар код Пожаревца

Изгорело неколико објеката који припадају месној заједници у селу Смољинцу код Пожаревца. Повређених није било, али је материјална штета велика. У пожару који је избио у селу Смољинцу код Пожаревца изгорело је неколико објеката који припадају сеоској месној заједници. Повређених није било, али је материјална штета велика. Пожар је избио око пет часова јутрос у тавану дискотеке у којој у ... Read More »

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „НАША ДЕЦА“

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „НАША ДЕЦА“

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „НАША ДЕЦА“ Неколико дана пре 40. Фестивала драмских аматера села Србије, у сали божевачког Дома културе, премијерно је изведена представа „Наша деца“ , Бранислава Нушића , у режији Миодрага – Маге Милановића, а у извођењу драмског студија „Бранко Радичевић“ из Божевца. У публици, поред љубитеља позоришне уметности, нашли су се бројни гости, председник Месне заједнице Божевац, Горан Дачић, ... Read More »

Женидба“ на божевачки начин

Женидба'' на божевачки начин

Похвале за КУД “ Бранко Радичевић“ са ТРЕЋЕГ СУСРЕТА АМАТЕРСКИХ ПОЗОРИШТА Браничевског округа,, ЖИВКА МАТИЋ “ Последњег такмичарског дана фестивала наступали су његови први победници – драмски студио КУД“ Бранко Радичевић“ Божевац. Памтимо их по одличним представама и зрелом ансамблу. Ово је једна од ретких сеоских средина у нашем крају која постојано и солидно ради. Знајући у каквим условима (углавном ... Read More »

Први парни млин на Балкану

Први парни млин на Балкану

Мало Црниће је равничарско и ратарско село збијеног подужног типа са зракастим израштајима. Смештено је у западном делу Стига. Кроз село је некада протицала река Млава, која је 1972. године каналисањем померена западно од села. Надморска висина села је 884 метра, а површина атара износи 1082 хектара. Село је 1955. године добило статус општине, која обухвата 19 села. Главна привредна ... Read More »

Село моје лепше од Париза

Село моје лепше од Париза

Село моје, лепше од Париза, лепо из далека, још лепше из близа, орио се селом Божевац, минулог викенда глас Радета Јоровића, на другом еколошком фестивалу села Србије 2003. Око 200 учесника из Божевца, села домаћина, Милошевца и Владимировца из Баната, обучених у народњу ношњу дефиловало је кроз ово насеље, које је прошле године проглашено за еколошки најуређеније село у Србији. Ове ... Read More »

Житељи Браничева увозили стакло из Сирије у средњем веку

Житељи Браничева увозили стакло из Сирије у средњем веку

ПОЖАРЕВАЦ – Археолози Народног музеја у Пожаревцу су на локалитету Мали Град – Тодића црква у Старом Костолцу истражујући средњовековни град Браничево ове сезоне пронашли драгоцен сет од пет луксузних стаклених посуда. То представља велико откриће јер у средњовековном периоду стаклене посуде нису биле обична потрошна роба већ изузетан луксуз који је тешко стизао до градова у унутрашњости Балкана. До сада ... Read More »

Љубичевске Коњичке игре

Љубичевске Коњичке игре

Већ дужи низ година, од 1964. године, првог септембарског викенда у Пожаревцу се окупља европска елита коњичког спорта, састају се модерни витезови, људи од седла и мамуза. Зајашу своје четвороноге лепотане, па поделе мегдан на пожаревачком хиподрпму. Започињу Љубицевске коњицке игре – дводневни коњички одмор Пожаревљана и свих љубитеља коњичког спорта и коњичких вештина. Дан пре такмичарског дела, кроз центар ... Read More »

Kрени коло да кренемо

Kрени коло да кренемо

Божевац, село у малоцрнићкој општини, по шести пут заредом, у недељу 1. маја, било је домаћин учесницима Међуокружног фестивала дечијег изворног стваралаштва за Браничевски и Подунавски округ, под називом „Крени коло да кренемо“. Организатори Смотре били су Центар за културу општине Мало Црниће и КУД „Бранко Радичевић“ из Божевца, а главни покровитељ општина Мало Црниће. Фестивал третира неговање изворних игара, ... Read More »