HOBO
You are here: Home » Српство » Пет изгубљених древних градова у Србији Виминацијум
Пет изгубљених древних градова у Србији Виминацијум

Пет изгубљених древних градова у Србији Виминацијум

Виминацијум

Давно изгубљени градови , од Помпеје до Мачу Пикчуа , у модерна времена су постали рудници блага за археологе и већ деценијама омиљене атракције милиона туриста . Али , иу Србији такође има невероватних открића из прошлости .
Издвајамо изгубљен градова на територији данашње Србије којима археолози данас удишу нови живот .

Настанак : Насеље је добило градски статус у првој половини другог века , у време владавине римског цара Хадријана , највероватније 117. године .
Нестанак : Разорен је средином 5. века у најезди Хуна . Град више никад није био обновљен , али је установљено војно упориште у 6. веку , у време владавине цара Јустинијана .
Нови живот : Крајем 17. века Виминацијум посећује гроф Марсиљи који своја запажања објављује 1726. године . Прва ископавања ради Михајло Валтровић тек крајем 19. века .
Како га посетити : Аутобусом је могуће доћи до Пожаревца , а онда локалним превозом до Термоелектране Костолац Б која се налази у близини археолошког парка . Удаљеност од Београда је 95 километара ; Аутопутем Е – 75 , 35 км после одвајања за Пожаревац . Контакт телефони : 062 / 669.013 и 062 / 232209.

Села Стари Костолац и Дрмно , на 13 километара од Пожаревца , леже на остацима античког града Виминацијума , главног града римске провинције Мезије Супериор , у касној антици провинције Мезије Приме .

Ископавања Виминацијума дала су значајан допринос за разумевање организације насеља са бројем становника који је еквивалентан данашњем Београду . Овај римски град је био престоница провинције , административни , војни , трговачки и индустријски центар . Имао је статус прво муниципиума , а затим и колоније , односно града са пуном аутономијом . Поред се налазио каструм или легијски логор , један од две највеће фортификације у провинцији и централна тачка у одбрани мезијског Подунавља – каже археолог др Миомир Кораћ .

Величина и значај Виминацијума последица су више чињеница , од којих свакако треба поменути богато залеђе у долини Млаве , али и изузетно повољан географски положај , како у систему одбране северних граница Царства , тако иу сплету комуникација и трговинском промету .

На истраживању римског града и војног логора ради интердисциплинарни тим , а њихова жеља је да тргови и храмови , позоришта и хиподром , купатила , улице и четврти града изроне из ораница у којима су се вековима налазили и постану део светске и наше културне баштине .

Виминацијум

Comments are closed.