HOBO
You are here: Home » Event

Blog Archives

Свети мученици Адријан и Наталија

Свети мученици Адријан и Наталија

Муж и жена, обоје од племенита и богата рода из Никомидије. Адријан беше начелник претора и незнабожац, а Наталија потајна хришћанка. Read More »

Преподобни Титој

SPC

Преподобни Титој - Ученик св. Пахомија и велики међу подвижницима Мисирским. Био игуман ман. у Тавени. Read More »

Преподобни Пимен Велики

Преподобни Пимен Велики

Родом Мисирац и велики подвижник Мисирски. Као дечак посећивао знамените духовнике, и од њих сабирао опитно знање као пчела мед са цвећа. Read More »

УСЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ Св. ЈОВАНА

УСЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ Св. ЈОВАНА

Свети Јован Крститељ и претеча Господа нашег Исуса Христа, својом смрћу је претходио добровољној смрти Спаситеља нашег. Пострада овај светитељ за време цара Антипа, сина старог цара Ирода убице Витлејемске деце, због своје проповеди у Галилеји. Осудио је Свети Јован овог цара зато што је отерао своју закониту супругу, кћерку арабског цара, убио свог брата Филипа и узе његову жену. ... Read More »

Свети Јован Посник патријарх Цариградски

Свети Јован Посник патријарх Цариградски

Свети Јован Постник патријарх Цариградски (582-595). Прво беше златар, па по Божјем Промислу а због своје велике добродетељи посвећен за свештеника. Као младић једном хођаше св. Јован са неким старим монахом, Јевсевијем, из Палестине. Наједанпут дође глас Јевсевију од некога невидљивога: „авва, не ходи с десне стране великог Јована!“ То глас Божји наговештаваше велику службу, на коју Јован ускоро имаше ... Read More »

Свештеномученик Антим

Свештеномученик Антим

Рођен у Никомидији и од детињства васпитан као прави хришћанин. „Тело његово беше умртвљено, дух смирен, завист искорењена, гнев укроћен, леност прогнана; … имаше љубав к свима, мир са свима; благоразумност посред свију, ревност према слави Божјој, јавну свима“. Није чудо што човек с таквим врлинама би постављен за епископа. Антим свети епископствоваше у Никомидији у време љутог гоњења хришћана ... Read More »

Рождество Пресвете Богородице

Рождество Пресвете Богородице

Рождество Пресвете Богородице - Света Дева Марија роди се од старих родитеља својих, Јоакима и Ане. Отац јој беше из племена Давидова, а матер од рода Аронова. Read More »

Свете мученице Минодора, Митродора и Нимфодора

Свете мученице Минодора, Митродора и Нимфодора

Свете мученице Минодора, Митродора и Нимфодора - Три рођене сестре, из неког места у Витинији Азијској. Read More »