HOBO
You are here: Home » Божевац » Ловачко удружење „Стиг“ Божевац
Ловачко удружење „Стиг“ Божевац

Ловачко удружење „Стиг“ Божевац

Пре другог светског рата у нашем крају било је мало ловаца јер се дуго сматрало да се ловом баве само докони људи. Није било неких посебних критеријума, ловило се свакодневно али упркос томе увек је било заљубљеника у овај племенити спорт, као што је био случај са човеком чије име је носило ово друштво, Николом Јовићем. Наравно рат је прекинуо сваку активност а револуција је донела нове промене у целокупном друштвеном животу па иу ловишту.

После рата формирана су среска ловачка друштва а једном таквом смо и ми припали то је било ловачко друштво „Стиг“ из Пожаревца. У то време се интензивно радило на омасовљавању чланства, полагани су стручни испити и деловало се на унапредјењу ловишта. Преласком на самоуправљање формирана су ловишта при комунама која су давана на управљање ловачким организацијама према катастарским општинама. Тако је и основано наше ловачко друштво 1956 године. У то време наше ловачко друштво добија и своје име по познатом револуционару из нашег села Николи Јовићу. У време формирања удружење је бројало око 50 ловаца углавном старијих људи. Средином осамдесетих година прошлог века тај број се попео на преко 250 чланова од којих је велики број младих.

Тих година је и извршено насељавање ловишта ловном дивљачи која није постојала у нашим теренима као што је фазан и срнећа дивљач. Такође је почело да се ради на прихрањивању исте током зиме. У оквиру своје делатности друштво је почело да се бави ловним туризмом што доприноси нова средства која се усмеравају на насељавање дивљачи која је била дефицирана.

Уведене су и обавезне акције у циљу уништавања штеточина како би се заштитила користна дивљач од истребљења. По Репобличкој одлуци 1994 године долази до спајања појединачних ловачких друштава у ловачка удружења.Тако да наше ловачко друштво „Никола Јовић“ и ловачко друштво из Смољинца формирају ловачко удружење „Стиг“ чиме долази до спајања ловишта и обухватања 9 насеља у оквиру једног удружења.Сваке године се ловиште попуњава фазанске дивљачи са око 1000 комада што долази 3-3 1/2 фазана по ловцу да би током ловне сезоне имало довољно фазана за лов. 2003 године је у ловиште убачено и 40 зечева. У ловишту има и ситне и крупне дивљачи, од ситне има: зец, фазан, јаребица која је одлуком ловачког удружења стављена под заштиту и неће се ловити наредних 5 година. Од крупне дивљачи има само срнећа дивљач због конфигурације терена. Сваке године се одржава и свечани део скупштине са ручком и прославом.

Ловачко удружење се и даље бави ловним туризмом ситне дивљачи и то: препелице, грлице и гугутке. Ловни туристи долазе углавном из Италије и они су свакогодишњем гости а то је фамилија Ди Биаггиа (Ренато). Од добијених средстава један део се улаже у изградњу ловачких домова а већи део у репродукцију дивљачи.Ловачко удружење тренутно броји око 300 чланова од којих је и део подмлатка.

Comments are closed.