HOBO
You are here: Home » Божевац » КУД „Бранко Радичевић“ – Божевац
КУД „Бранко Радичевић“ – Божевац

КУД „Бранко Радичевић“ – Божевац

Почетком XX  века захваљујући јакој трговачкој чаршији у Божевцу је било и угоститељских објеката од којих су три била са називом хотела и то Балкан, Кајмакчалан и Москва. Пошто су ресторани имали велике сале за госте у њима су постојале и бине које су користила соколска друштва за изводјење културно-забавних програма. Ондашњи школарци су изводили позоришне представе, играли окретне игре, игре са двора а фолклор се играо у ондашњем колу за време празника и недељом.

После другог светског рата формира се фронтовска група која има драмску, музичку и фолклорну секцију која 1952 године на среском такмичењу у Смедереву осваја друго место у Србији. Исте године фронтовска фолклорна група као награду добија право да наступа у градовима на мору Ријека, Сплит.

Од тада па до данас увек је постојала нека група ентузијаста који су радили на културном плану.После завршетка зграде дома културе формира се КУД „Бранко Радицевиц“ и скоро 50 година непрестано ради.У свом раду Културно Уметничко Друштво је освојило и многа признања као што су 1967 и 1986 општинска награда „14 Октобар“, 1975 II место на „ФЕДРАС-у“ фестивал драмских аматера Србије и 2002 на ФЕСЕЛ-у као најуспешније Културно Уметничко Друштво, иако није било велике помоћи од државе ни у бољим временима већ захваљујући људима који су желели да сачувају део наше културне баштине. Сада у КУД-у најактивније раде фолклорна и музичка секција које у свом програму изводе поред народних староградске и дворске игре.

Освареном су и многа гостовања по Војводини у Селенчи, Лаћарку, Новим Бановцима, као и на „Јоргован Фест-у“ на Мирочу. Млади Божевца својом активношћу и упорношћу настављају са радом и чувају од заборава Спрску традицију.

Comments are closed.