HOBO
You are here: Home » Божевац » Црква Св. Томе – Божевац
Црква Св. Томе – Божевац

Црква Св. Томе – Божевац

Први свештени храм у Божевцу се помиње почетком XVIII века у попису који је вршила Аустријска власт 1718 године када су окупирали ове крајеве. То је била мала Богомоља (капела) која је била смештена негде код данашњег старог игралишта.

У попису се каже да место има 11 домова и капелу са свештеником, која је била у функцији све до подизања и пустања у рад садашње цркве 1896 године. Садашња црква је почета да се гради 1892 године а завршена, освештана и пуштена у рад 1896 године. Предузимач за изградњу је био Миланче Стојићевић а мајстор Филип Фаф из Пожаревца. Свештеник за време подизања цркве био је Раденко Андјелковић а председник општине Божевачке био је Живан Алексић – Ленкин из Божевца. Иконостас у цркви је намештен месеца новембра 1896 године под руководством свештеника Живана Средојевића и предузимача Стевана Стојимировић. Иконостас је радјен у Русији преко фирме „Марковић и Павловић“ кројача црквених одела из Београда. Иконостас је прилог градјана општине Божевачке а највећи прилог дао је Антоније Бајлони индустријалац из Малог Црнића. Црква је почела служење у другој половини месеца новембра 1896 године.

Године 1905 црква је затворена због напрслина које су настале због клизишта терена. Утезање цркве је радио Милија Јовић столар из Божевца и када су радови завршени црква Св. Томе наставља своју духовну мисију. За време рата 1915 године почетком месеца октобра бугарска војска је опљачкала цркву и из иконостасу извадили икону „Тајна вечера“. У цркву су окупатори затварали градјанство ау црквеној кући била је штала за командиров кобилу. Црквена слава је на дан Св. Апостола Томе 19. октобра по коме црква и носи име.

Comments are closed.